Sitseillä pääsee koreilemaan asullaan

Välillä opiskeluista pitää vaihtaa vapaalle ja joskus tulee muutenkin syitä juhlia. Opiskelijapiireissä on monia erilaisia juhlia, ja jopa piknikistä saa hieman juhlallisemman tilaisuuden, kun saapuu paikalle haalareissa; ne ovat jo vuosikymmeniä olleet vapaalle vaihtamisen merkki. Oli juhla mikä hyvänsä, tarkoituksena on aina pitää hauskaa ryhmässä ja tutustua uusiin ihmisiin. Yksi hyväksi havaittu keino on syömisen ja juomisen ohessa laulaa ja/tai leikkiä.

Juhlivan opiskelijan tunnistaa kadulla melko nopeasti: sillä on päällään haalarit, joita on tuunattu discopalloilla tai juoma-astioilla. Lisäksi ne on ommeltu täyteen erilaisia haalarimerkejä. Vapun aikana päässä on yleensä myös ylioppilaslakki. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätön asukokonaisuus, vaan mikä tahansa eriskummallisessa asussa vaeltava kaveriporukka voi olla opiskelijaporukka – tai sitten jollain on polttarit.

Opiskelijoiden tärkein juhla ovat ehdottomasti sitsit. Niissä pääsee yleensä pukeutumaan räikeästi ja juhlimaan kavereiden kanssa oikein kunnolla. Moni opiskelijajärjestö ylläpitää juuri omaa sitsikulttuuriaan, ja perinteet ovat pitkät. Sitsit ovat akateeminen pöytäjuhla, jossa tarkoituksena on syödä, juoda ja laulaa isossa porukassa. Monesti sitseillä on oma seremoniamestari, joka muun muassa jakaa puheenvuoroja ja hoputtaa siinä vaiheessa, kun tarinalle ei näytä tulevan loppua. Seremoniamestari myös valvoo sääntöjen noudattamista. Näihin kuuluvat vaikkapa syömisen tai juomisen kielto silloin, kun jollakulla on puheenvuoro tai luvan pyytäminen silloin, kun pitää käydä vessassa. Säännöt saattavat näyttää melko tiukkapipoisilta, mutta pitää muistaa, että sitseillä on yleensä satakin juhlijaa, joten säännöt ovat tarpeen, jotta vältytään täydeltä kaaokselta.

Miten sitseille pukeudutaan?

Sitseillä on melko usein jokin teema. Se voi olla esimerkiksi lapsuuden toiveammatit, pahin pelkoni tai jokin tietty vuosikymmen. Tämä mainitaan aina kutsussa, ja oletus on, että jokainen opiskelija pukeutuu teeman mukaan. Mikäli asua ei kuitenkaan yrityksestä huolimatta saa kasaan, ei siitä enää esimerkiksi rangaista sitseillä. Myös selkeästi mielipahaa aiheuttaviin asuvalintoihin on alettu kiinnittää huomiota viime vuosina ja niiden kanssa paikalle saapuvat saavat osakseen aplodien sijaan nykyään vain tympeitä katseita.

Teemaan sopivia asuja saa parhaiten naamiais- ja pilailupuodeista. Esimerkiksi partyking.fi tarjoaa laajan valikoiman melkeinpä mihin tahansa teemaan sopivia asukokonaisuuksia. Valmiiden kokonaisuuksien lisäksi Partykingiltä löytyy tarvikkeita laajentaa jo olemassa olevia mahdollisuuksia, sillä valikoimaan kuuluu yksittäisiä asusteita, mutta myös meikkejä ja muita maskeeraustuotteita. Eteenkin peruukit ovat menneet hyvin kaupaksi sitsejä ajatellen.

Monesti asukokonaisuutta valitessaan kannattaa miettiä myös sitä, mihin muihin kokonaisuuksiin sitä voi käyttää pienellä soveltamisella. Esimerkiksi mustalla kaavulla pääsee pitkälle: se toimii niin keskiaikaisen munkin vaatteena kuin vaikkapa Star Wars -konnan asuna. Kyse on vain siitä, mitä muuta vaatekaapista löytyy ja mihin kaikkeen on mahdollista panostaa.

Monesti sitsien kutsussa mainitaan myös se, että jos ei ole mahdollista pukeutua teeman mukaisesti, siitä ei tarvitse etukäteen ilmoittaa. Paikalle voi ilmaantua ihan vain haalareissa. Koska sitsit olivat alkujaan vastapaino frakkia vaativille tohtorinillallisille, on tumma puku myös periaatteessa hyväksyttävä, vaikka sitä näkeekin harvoin. Tumma puku voi kuitenkin puolivahingossa osoittautua teemaan sopivaksi, joten sitä ei ihan heti kannata sulkea pois. Pukeutumisessa kannattaa ajatella myös mukavuutta: onko asun kanssa hyvä istua ruokapöydän ääreen joskus melko ahtaissakin tiloissa? Entä onko se helppo pukea päälle ja ottaa mukaan sitten, kun sitsit ovat ohi?