Miten selvitä lukiosta edullisemmin – näin teet säästöjä lukion jokapäiväisissä hankinnoissa

Kun lukio alkaa lähestyä loppuaan, koittaa jokaisella tärkeän valinnan paikka: mitä sitä nyt tekisi? Monelle lukio-opinnot ovat luonnollinen jatkumo perusopintojen päätyttyä. Ne ovatkin ainoa tie, joka johtaa kohti huippua: yliopisto-opintoja ja loppujen lopuksi ammattia. Tämä saattaa olla pelottava tie monesta eri syystä: stressi, opintojen hankaluus, pitkät koulupäivät ja karmivat ylioppilaskokeet saattavat hirvittää. Kuitenkin yksi suurimmista pelon aiheista lienee opintojen kalleus. Suomessa huhutaan olevan maksuton koulutus, mutta yksinään lukion kustannukset nousevat pienimmilläänkin jopa 3000 euroon. Ja jos jotakin extraa, mielii saada mukaan, niin esimerkiksi pelkästään vanhojentanssien hintalappu saattaa yksinään nousta satoihin tai jopa tuhanteen euroon. Nämä lukemat voivat hirvittää varsinkin köyhemmän perheen kasvattia. Toki opiskelija voi osittain rahoittaa opintonsa tekemällä työtä perinteisesti vaikkapa kaupan kassalla tai laskuttamalla tekemästään työstä Invoiceryn kautta, mutta kaikki eivät kuitenkaan jaksa tehdä töitä lukio-opintojen lisäksi, mikä on aivan ymmärrettävää. Onneksi hätä ei ole tämän näköinen: on olemassa monia tapoja säästää lukio-opinnoissa. Ilmaiseksi ne eivät mitenkään tule, mutta pienimmillään voi selvitä ainakin satoja tai jopa tuhansia euroja vähemmällä. Haluatko kuulla lisää siitä, miten lukio-opinnoista voi selvitä halvemmalla? Lue läpi tämän artikkelin vinkit.

Lukio-kirjat ovat suurin rahasyöppö – näin säästät lukiokirjoissa tuhansia euroja

Kun käy 9 vuotta onnellisen tietämättömänä maksutonta peruskoulua, saattaa lukiokirjojen todellinen hinta tulla kuin iskuna vasten kasvoja. Yhden kirjan hintalappu voi uutena olla jopa 50 euroa, ja yhdessä jaksossa kirjoihin voi pahimmillaan upota jopa 200–500 euroa. Nämä summat kuulostavat hurjilta ja sitä ne ovatkin. Onneksi lukiokirjoissa voi säästää muutamalla helpolla kikalla. Ensinnäkin, muista kysellä kamut läpi. Tämä varsinkin silloin, jos kyseessä on sellainen opus, jota et varmasti tule myöhemmin tarvitsemaan. Ystäväsi varmasti lainaa kirjan mielellään joko pientä maksua vastaan tai jopa ihan ilmaiseksi! Toinen uusia kirjoja edukkaampi vaihtoehto on ostaa kirjat käytettynä. Lukiolaiset ovat usein melko siistiä porukkaa, joten kirjat ovat yleisimmin aivan uudenveroisia, vaikka ne ostaisikin käytettynä. Tämäkin säästää sinulta useita kymppejä joka jakso ja lisäksi pääset tukemaan toista lukiolaista rahallisesti! Yksi vähemmän markkinoitu keino on hankkia kirjat maksutta kirjastosta. Kyllä, luit oikein – kirjastoistakin löytää lukiokirjoja. Niiden kanssa pitää olla tarkka palautuspäivämäärien suhteen, mutta muutoin kirjastosta lainaaminen on oivallinen ratkaisu, joka on rahallisesti erittäin edukas.

Muista hakea opintotukea

Opintotuen suuruus määräytyy vanhempiesi tulojen mukaan ja sen perusteella, asutko yksin vai vanhempiesi luona. Vaikka muutama kymppi saattaisikin kuulostaa turhakkeelta, on siitä loppupeleissä paljonkin apua, varsinkin jos rahassa tekee oikeasti tiukkaa. Vaikka tuki olisikin pientä, hyödynnä tämä hyvinvointivaltiomme tarjoama mahdollisuus ja ota tukirahoista koppi!

Vanhojentansseissa voi säästää monella tavalla – näin tanssit wanhat edullisemmin

Yksi lukion odotetuimmista hetkistä on ehdottomasti vanhojentanssit. Jos rahallisesti tekee kovin tiukkaa, saattavat tanssit tuntua unelmalta vain. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tässäkin tilanteessa säästön paikkoja on monia. Puvun tai mekon voi lainata kaverilta, veljeltä, siskolta tai serkulta. Myös käytetyn puvun tai mekon voi löytää oikeinkin edullisesti! Hiusten ja meikin laitossa kannattaa turvautua äidin, isän tai vaikkapa mummon apuun. Kenkäongelmaankin löytyy usein ratkaisu lähipiiristä. Älä siis panikoi! Koko vanhoista selviää parhaillaan muutamalla kympillä. Älä jätä unelmaasi elämättä, koska pelkäät!