Miten rahoittaisin opintoni?

Opiskeluaika voi olla taloudellisesti vaikeaa aikaa. Opintotuki ja -mahdollinen laina sekä asumistuki eivät yksinään riitä takaamaan kovin taloudellisesti huoletonta elämää. Opiskelijoiden kukkaronnyörit ovatkin usein kovin tiukoilla. Kerromme tällä sivulla muutaman vinkin opintojen rahoittamista silmällä pitäen.

Hanki sivutyö ja ansaitse lisätuloja

Jos sinusta tuntuu siltä, etteivät tulosi mitenkään riitä opintojesi rahoittamiseen, kannattaa harkita sivutyön hankkimista. Moni työ sopii opintojen ohessa tehtäväksi. Esimerkiksi lastenhoitotyötä on tarjolla runsaasti vaikkapa erilaisten portaalien kautta. Tuttavasikin saattavat tarvita lastenhoitoapua, joten kannattaa vinkata heille, että olisit käytettävissä tarvittaessa pientä korvausta vastaan. Jos olet alan opiskelija, on pääkaupunkiseudulla toimiva Seure hyvä vaihtoehto löytää keikkatyötä esimerkiksi päiväkodeista tai leikkipuistoista. Samalla saat arvokasta alan työkokemusta. Moni opiskelija työskentelee myös pikaruokaketjuissa tai siivoojana. Omasta jaksamisesta kannattaa kuitenkin pitää huolta, samoin kannattaa laskea tarkkaan, etteivät lisätulot riistä Kelan maksamia etuuksia.

Harkitse oppisopimuskoulutusta

Oppisopimuskoulutus on hyvä vaihtoehto, jos opit kaikista parhaiten työtä tekemällä ja jos olet huolissasi siitä, ettet tule toimeen opintojen aikana opintotuella ja -lainalla. Oppisopimuskoulutuksen ajalta saat nimittäin palkkaa. Palkka ei tietysti ole suuren suuri, mutta sillä voi kuitenkin tulla toimeen hieman paremmin kuin opintotuella ja -lainalla. Lisäksi tällöin sinulle ei jää velkataakkaa maksettavaksesi valmistumisesi jälkeen.

Jos olet työtön työnhakija, selvitä olisiko sinulla mahdollisuus omaehtoiseen opiskeluun

Jos olet työtön työnhakija, saattaa sinulla olla mahdollisuus omaehtoiseen opiskeluun. Jos vielä saat hyvää ansiosidonnaista, ei opintojen rahoitus tuota suuria vaikeuksia. Omaehtoinen opiskelija saa nimittäin työttömyyskorvausta ilman että hänelle lähetetään työhönosoituksia. Tällöin hyvällä ansiosidonnaisella oleva työtön työnhakija voi siis myös opiskella ansiosidonnaisella. Kriteerit ovat kuitenkin melko tiukat eli sinulla tulee olla hyvä syy voidaksesi aloitta omaehtoisen opiskelun. Lisäksi sinun tulee tietysti löytää itsellesi opiskelupaikka. Esimerkiksi YAMK-opinnot voi suorittaa omaehtoisesti. Jos kiinnostuit tästä vaihtoehdosta, kannattaa asia ottaa puheeksi oman työvoimaneuvojan kanssa.