Eläinten käyttö luokkatilassa – onko se Suomessa mahdollista?

Monikaan suomalainen ei ole koskaan eläessään käynyt Amerikassa, tarkemmin ottaen Yhdysvalloissa. Silti vähintäänkin yhtä usealla on mielessään edesottamuksia ja stereotypioita tästä maailman edelläkävijäjättiläisestä. Monet näistä kuvista ovat muodostuneet populaarikulttuurin ja elokuvien kautta, sillä Yhdysvallat on maailman ykkösenä länsimaisten elokuvien tuottajamaiden listauksissa. Moni meistä onkin kasvanut amerikkalaisten klassikoiden parissa pienestä pitäen.

Yksi melko useasti varsinkin lapsille, nuorille ja perheelle suunnatuissa elokuvissa pinnalla oleva teema on tietenkin koulu-, high school- ja collegemaailma. Moni muistaa ehkä lapsuudesta amerikkalaiset elokuvat, joissa luokalla on ollut oma lemmikki tai jopa useampia lemmikkejä luokkatilassa. Vähintään yhtä moni onkin myöhemmin tivannut opettajalta tai vanhemmiltaan: miksei meilläkin voisi olla?

Me olemme jo kasvaneet aikuisikään, mutta kysymys on edelleen ajankohtainen. Jenkkikouluissa on edelleen varsin tavallista pitää lemmikkejä luokkatiloissa. Miksei tämä trendi ole koskaan rantautunut Suomeen saakka? Kysyimme asiantuntijalta ja saimme varsin tyhjentävän vastauksen.

Lemmikkejä suomalaisista luokkatiloissa? Tämän takia se ei onnistu

No niin, miksi tarkalleen ottaen trendi niin sanotuista luokan lemmikeistä ei ole koskaan rantautunut Suomeen? Suomessahan se olisi helppoa ja edullista, sillä Zoo verkkokaupan tuotteet saisi tilattua suoraan koululle ja Zoo sta löytyisi muutoinkin kaikki tarpeellinen lemmikin pitämiseen. No, edullisuus ei yksinään ole se arvo, joka olisi suomalaisten luokkalemmikkien tiellä. Sen sijaan syynä on jokin paljon suurempi, joskin hyvin yksiselitteinen asia: allergiat!

Miksi siis juuri Suomi? No, itse asiassa kun tutkaillaan maailmanlaajuisia allergiakäyriä, suomalaiset lapset (ja aikuiset) ovat aivan tilastojen kärkipäässä. Syystä tai toisesta Suomessa on jopa poikkeuksellisen paljon allergikkoja. Jo tämä yksin riittää syyksi siihen, ettei Suomessa voida pitää luokassa lemmikkejä. Joidenkin allergiat ovat niin pahoja, että pelkkä lemmikin läsnäolo voi aiheuttaa pahojakin oireita. Tietenkään koulussa ei voida riskeerata yhdenkään lapsen hyvinvointia lemmikin vuoksi, vaan on toimittava kaikkien parhaaksi – toisin sanoen juuri niin, kuin tähänkin asti on toimittu.

Koulut ja luokkatilat eivät tietenkään ole ainoita instituutioita, jotka ovat saaneet osansa allergian aiheuttamista rajoituksista. Koko elämänsä Suomessa asustaneet harvoin edes ymmärtävät, että monessa muussa maailman maassa on aivan tavallista ja arkista, että lemmikkieläimet saa ottaa mukaan kauppaan. Lemmikit ovat tervetulleita jopa ravintoloihin ja kahviloihin, mikä Suomessa olisi aivan ennenkuulumatonta. Kuka tietää, ehkä tulevaisuudessa tässäkin tullaan näkemään muutos. Fakta on kuitenkin se, että tämä ei tule tapahtumaan aivan heti.